home

 

Paradisuri tropicale din America Centrala

 

COSTA RICA - NICARAGUA

 

San Jose - Gradinile La Paz Waterfall - La Fortuna - Parcul National Arenal -

Parcul National Rincon de la Vieja - Penas Blancas - Insula Ometepe - Leon - Chichigalpa - Las Penitas - Vulcanul Cerro Negro - Vulcanul Telica - Managua - Vulcanul Masaya - Granada - Vulcanul Mombacho - San Juan de Oriente -

Catarina - Playa Hermosa - Guanacaste

 

Unind sudul cu nordul continentului american, tarile Americii Centrale constituie o punte de trecere culturala intre cele doua mari arii geografice, amalgamand atat influentele pe care vecinii sai mai mari i le-au impartaşit, dar in acelaşi timp punandu-şi o amprenta proprie, distincta asupra natiunilor care le alcatuiesc. Datorita diversitatii culturale si naturale aparte am conceput un program la care va invitam sa participati pentru a descoperi doua dintre bijuteriile acestui mic, dar bogat teritoriu. Ca punct de pornire va fi Costa Rica, supranumita "Elvetia din America Centrala" datorita stilului de viata, dar si datorita topografiei incredibil de variate, unde veti descoperi vulcani magnifici, vegetatie luxurianta, izvoare termale, paduri de mangrove, lagune cu apa cristalina, plaje salbatice, adevarate colturi de rai, o lume fascinanta, in acelasi timp linistita si vibranta, senina si captivanta unde veti simti "Pura Vida"! Urmatoarea destinatie va fi Nicaragua, care va va uimi cu frumoasele orase coloniale Granada si Leon de o noblete uimitoare. in timp ce veti explora biodiversitatea fantastica a acestei tari ridicata pe coastele nenumaratilor sai vulcani, veti afla povestea tigarilor de foi, a cafelei şi a romului, cu care locuitorii sai pe drept cuvant se mandresc.

 

Perioada: 26.02 - 10.03.2024

 

Ziua 1 / 26.02.2024: Bucureşti - Amsterdam - San Jose

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 04:00 (in fata biroului de imbarcare al companiei KLM). Plecare spre Amsterdam cu compania KLM, zbor KL 1372 (06:00 / 08:00), de unde se va pleca spre San Jose cu zborul KL 717 (12:40 / 17:25). intalnire cu reprezentantul local şi transfer pentru cazare in San Jose la Hotel Crowne Plaza Corobici 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 27.02.2024: San Jose - Gradinile La Paz Waterfall - La Fortuna

Mic dejun. in prima parte a zilei vom face alaturi de ghidul local un tur pietonal prin centrul vechi al capitalei Costa Ricai, San Jose, fondata in anul 1738 din ordinul lui Cabildo de Leon. Oraşul este unul dintre cele mai noi din America Centrala, fiind capitala abia din anul 1823. Situat la 1161 m altitudine, San Jose se bucura de un climat placut şi constant pe tot parcursul anului. Vom putea admira Teatrul National, o capodopera a artei şi arhitecturii Universitatea, Curtea Suprema, precum şi alte puncte de interes din oraş, dupa care vom vizita Muzeul de Aur. Ne vom deplasa apoi catre Gradinile La Paz Waterfall pentru a admira vegetatia luxurianta şi cascadele de aici. La Paz Waterfall Gardens este o rezervatie privata de peste 28 de hectare, cu 5 cascade, trasee pentru drumetii si refugiu pentru animale salbatice, precum maimute, feline, serpi sau pasari colibri. Dupa dejun, ne vom deplasa spre Parcul National Arenal, unde vom vedea cel mai activ vulcan din Costa Rica, Arenal, cu o inaltime de 1657 m, a carui ultima eruptie, de mica amploare, a avut loc in anul 2010. Pe traseu vom avea posibilitatea de a vedea plantatiile de fructe tropicale (banane, ananas etc.), dar şi de cafea. Cazare in La Fortuna la Hotel Arenal Manoa 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 28.02.2024: La Fortuna - Parcul National Arenal - La Fortuna

Mic dejun. Dimineata vom intra in Parcul National Arenal unde vom face o plimbare lejera la baza vulcanului Arenal, cunoscut mai ales pentru eruptia din anul 1968. Vom putea vedea materialele piroclastice aruncate in timpul acestei eruptii iar pe traseu ne vom opri pentru a primi informatii despre flora şi fauna din zona. Vom continua experientele deosebite si de aventura in natura insotiti de un ghid naturalist, alaturi de care ne vom plimba prin padurea tropicala pe carari bine marcate, vom traversa podurile suspendate, Arenal Sky Walk, de unde vom avea o vedere panoramica asupra impunatorului vulcan Arenal si de unde vom putea observa cascade inalte de 30 m. Vom avea de asemenea şansa de a intalni maimute capucin cu fata alba, tucani şi pasari viu colorate. intoarcere pentru cina si cazare in La Fortuna la Hotel Arenal Manoa 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 29.02.2024: La Fortuna - Parcul National Rincon de la Vieja

Mic dejun. in aceasta zi ne vom deplasa spre Provincia Guancanaste, una dintre regiunile cele mai vizitate de turişti in Costa Rica, situata in nord-vestul tarii, cu numeroase rezervatii naturale in jurul vulcanilor care formeaza Cordillera de Guanacaste şi Cordillera de Tilaran. Vom ajunge in Rincon de la Vieja, unde ne vom caza Hotel Borinquen Mountain Resort & Spa 4* (sau similar 4*). Dupa-amiaza vom face o plimbare ghidata prin padurea tropicala, pentru a admira vegetatia luxurianta in care işi au adapostul diferite pasari exotice precum papagalii şi tucanii, dar şi maimutele urlatoare. Parcul National Rincon de la Vieja a fost creat pentru a proteja biodiversitatea din jurul vulcanului Rincon de la Vieja şi se intinde pe aprox. 14.000 de hectare. Pe langa numeroasele paduri de foioase şi paduri tropicale, parcul cuprinde de asemenea şi vaste intinderi de teren stancos, piscine cu namol fierbinte şi izvoare geotermale ale caror proprietati curative sunt recunoscute la nivel mondial. Zona padurii vechi de sute de ani este un adevarat spectacol al naturii, care adaposteste specii precum maimuta paianjen, furnica taietoare de frunze şi tucanul. Cina si cazare la Borinquen Mountain Resort & Spa 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 01.03.2024: Rincon de la Vieja - Penas Blancas - Insula Ometepe

Mic dejun. Plecare catre Penas Blancas, punctul de frontiera dintre Costa Rica şi Nicaragua. Dupa formalitatile vamale ne vom deplasa spre Insula Ometepe. Transfer in Portul San Jorge de unde vom traversa cu ferry-boat-ul (aprox. 1 ora) la Moyogalpa de pe Insula Ometepe, declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO. insotiti de ghidul local vom porni in turul insulei, prilej cu care vom afla despre bogatul trecut precolumbian, aceasta apartinand marilor zone de arta rupestre ale lumii. Petroglife antice si statui de piatra au fost gasite pe toata insula, impreuna cu situri care contin urne ceramice, obiecte din ceramica si diverse ustensile. Primii indieni considerau Insula Ometepe drept pamantul lor promis, astfel incat Maderas era locul sacru al soarelui, in timp ce Concepcion era fratele lunii. Arheologii se refera la Ometepe ca fiind insula cercurilor si spiralelor datorita motivelor curbilinii abstracte sculptate pe bolovanii de bazalt. Vom incheia ziua la Ojo de Agua, un bazin natural cu apa limpede ce provine dintr-un rau subteran care vine de la Vulcanul Maderas. Cina si cazare pe Insula Ometepe la Hotel Villa Paraiso 3* (sau similar 3*).

Ziua 6 / 02.03.2024: Insula Ometepe - Leon

Mic dejun. Transfer in portul din Moyogalpa de unde vom traversa cu ferry-boat-ul la San Jorge, parasind Insula Ometepe. Itinerariul zilei ne va purta catre Leon, oraselul cu nume spaniol si puls nicaraguan de la poalele vulcanilor activi, marele rival al Granadei, care a fost in trecut principalul centru politic, cultural si religios al Nicaraguei, unul dintre cele mai vechi orase coloniale din America Centrala. Orasul care a fost numit initial Leon Viejo, a fost ridicat la poalele vulcanului Mambotombo, dar a fost distrus in anul 1609 de un cutremur si de o puternica eruptie. Acesta a fost in cele din urma reconstruit in locatia sa actuala, la o distanta de aprox. 90 km nord de Managua, si numit Santiago de los Caballeros de Leon. Locuitorii celor doua oraşe şi-au arogat mereu suprematia, astfel din cauza faptului ca primii erau mai conservatori iar ceilalti mai liberali, acesta a declansat o concurenta care a dus inclusiv la razboaie civile sangeroase. Partea amuzanta este ca ambele oraşe au fost fondate de acelaşi conquistador, Francisco Hernandez de Cordoba. Vom face alaturi de ghidul local un tur pietonal pe strazile din Leon pentru a admira casele pline de culoare si pentru a descoperi cele mai reprezentative atractii din oras precum cea mai mare catedrala a Americii Centrale, Basilica Catedral de la Asuncion, San Juan Bautista de Subtiava sau Fundacion Ortiz. Cazare in Leon la Hotelul El Convento 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 03.03.2024: Leon - Chichigalpa - Las Penitas - Leon

Mic dejun. Plecare spre Chichigalpa unde vom face o calatorie fascinanta prin istoria Flor de Cana, cel mai apreciat si premiat rom din America Centrala, brand care a devenit de-a lungul timpului ambasadorul Nicaraguei in lume. Turul va fi insotit de o degustare de rom intr-o locatie cu o vedere unica asupra vulcanului San Cristobal, unul dintre elementele emblematice ale lui Ron Flor de Cana. Ne vom intoarce apoi in Leon, de unde ne vom indrepta catre Las Penitas, unde ne vom petrece restul zilei pe plajele de la Oceanul Pacific. intoarcere in Leon pentru cina la un restaurant local si cazare in Leon la Hotelul El Convento 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 04.03.2024: Leon - Vulcanul Cerro Negro - Vulcanul Telica - Leon

Mic dejun. in prima parte a zilei, va propunem o excursie optionala la Vulcanul Cerro Negro, al doilea cel mai tanar vulcan din lume, singurul din Nicaragua pe care se face volcano boarding, adica un fel de dat cu placa pe pietricelele vulcanice. Denumirea vulcanului care in traducere inseamna Dealul Negru, nu ar putea fi mai potrivita, deoarece activitatea vulcanica constanta a acoperit versantii cu nisip vulcanic negru, ceea ce face aproape imposibila cresterea vegetatiei. Veti urma un traseu off-road in jeep-uri decapotabile prin paduri si veti vedea cum se profileaza la orizont vulcanul in contrast puternic cu verdele platoului roditor intrerupt pe ici pe colo de petele negre ale bolovanilor aruncati de gura vulcanului, ultima oara in anul 1999. Odata ajunsi veti putea urma poteca naturala de-a lungul unei margini a vulcanului care va va duce pana in varful acestuia. Recompensa pentru efortul respectiv va fi privelistea superba asupra intregului lant vulcanic, multi activi, cu nume si porecle precum Momotombo cel gri, Talika cea roscata sau San Cristobal cel urias. Va veti bucura de frumusetea nepamanteana a locului, veti putea privi de pe cocoasa neagra a vulcanului in haul craterului care inca fumega, dar cireasa de pe tortul negru este marea coborare, caci veti putea cobori versantul in numai cateva minute cu o sanie ca o placa, bucurandu-va de o experienta unica! Dupa dejun vom face o vizita la Hervidores San Jacinto, un imens bazin alcatuit din mici vulcani noroioşi, datorat prezentei şi activitatii vulcanului Telica aflat in imediata apropiere. Daca activitatea vulcanica permite accesul, vom face o ascensiune pe Vulcanul Telica pentru un apus de soare de neuitat. intoarcere in Leon pentru cazare la Hotelul El Convento 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 05.03.2024: Leon - Managua - Vulcanul Masaya - Granada

Mic dejun. Ne vom indrepta apoi spre Managua, capitala tarii din anul 1852, situata pe malul sud-vestic al lacului Managua, fondata de catre europeni in anul 1819 ca un sat pescaresc, in prezent fiind cel mai mare centru de tranzactionare al cafelei şi al bumbacului din zona. Vom face un scurt tur panoramic al capitalei, care va include Parcul Pacii, situat in centrul oraşului, Parcul Istoric National Loma de Tiscapa, vestigiile fostului Palat Prezidential, monumentul dedicat lui Simon Bolivar, Teatrul National Ruben Dario, Palatul Culturii şi Palatul National. in continuarea zilei ne vom deplasa catre Vulcanul Masaya pentru o aventura nocturna, vulcanul fiind singurul din emisfera vestica unde se poate urca cu masina pana pe marginea craterului. Datorita faptului ca este un vulcan activ se permite accesul in crater doar 10-15 minute, insa sentimentul este uimitor. Ne vom indrepta apoi spre Granada unde ne vom caza la Hotel Plaza Colon 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 06.03.2024: Granada - Vulcanul Mombacho - San Juan de Oriente - Catarina - Granada

Mic dejun. in aceasta zi vom porni intr-o fascinanta excursie la Vulcanul Mombacho, supranumit de localnici "gardianul Granadei", care face parte din cele 76 de zone protejate din Nicaragua. Pantele sale sunt acoperite de ferigi, orhidee şi alte plante tropicale, iar in zilele senine se poate admira de aici Lacul Nicaragua şi Laguna Apoyo. Ne vom bucura de aventura in vehicule 4x4 si vom putea admira "padurea de nori" intr-o plimbare de aprox. 2 ore, timp in care ghidul local ne va oferi explicatii despre flora, fauna si oamenii locului. in continuarea zilei vom vizita orasele San Juan de Oriente si Catarina, supranumite "orasele albe". Cu o traditie care dateaza de mai bine de 1500 de ani, fabricarea olaritului in San Juan de Oriente este in prezent o forma de arta locala emergenta, care devine din ce in ce mai recunoscuta pe plan international. Vom vedea scoala locala de ceramica, unde vom afla mai multe despre acest mestesug frumos. in Catarina vom gasi arte si meserii frumoase, o multime de pepiniere cu flori si vom putea admira peisajul din punctul de belvedere Mirador de Catarina. Dupa-amiaza vom porni in turul oraşului Granada, unul din cele mai vechi orase din America Centrala, oraş colonial cu splendide cladiri neoclasice. Turul va include Piata Centrala, Biserica La Merced, Casa de los Tres Mundos, precum si Manastirea San Francisco. in finalul zilei vom face o inedita plimbare cu barca la Isletas, un arhipelag cu circa 350 de insulite pline de farmec. Cina la un restaurant local si cazare in Granada la Hotel Plaza Colon 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 07.03.2024: Granada - Penas Blancas - Playa Hermosa

Mic dejun. Plecare catre Penas Blancas, punctul de frontiera dintre Nicaragua şi Costa Rica. Dupa formalitatile vamale, ne vom indrepta spre Playa Hermosa pentru cina si cazare la Hotel Bosque del Mar 4* (sau similar 4*).

Ziua 12 / 08.03.2024: Playa Hermosa - Guanacaste - Amsterdam

Mic dejun. Timp liber pentru plaja si ultimele cumparaturi. Transfer la aeroportul din Guanacaste pentru plecarea spre Amsterdam cu compania KLM, zbor KL 719 (21:00 / 14:15).

Ziua 13 / 09.03.2024: Amsterdam - Bucuresti

Sosire la Amsterdam la ora 14:15, de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul KL 1379 (20:45 / 00:30).

Ziua 14 / 10.03.2024: Bucuresti

Sosire la Bucuresti la ora 00:30.

 

TARIF: 1980 EURO + 2690 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 715 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup de minim 10 turişti)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucuresti - Amsterdam - San Jose si Guanacaste - Amsterdam - Bucuresti cu compania KLM

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru toate zborurile (pot suferi modificari)

- 11 nopti de cazare in hoteluri de 4* si 3*

- mese conform program: 11 mic dejunuri, 2 dejunuri si 6 cine

- transferurile, tururile, croazierele si excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- tururi de oraş cu ghid local in: San Jose, Leon, Managua, Granada

- vizitarea gradinilor La Paz Waterfall

- vizitarea Parcului National Arenal

- drumetie pe podurile suspendate Arenal Sky Walk

- vizitarea Parcului National Rincon de la Vieja

- vizita la Hervidores San Jacinto si ascensiune pe Vulcanul Telica (daca activitatea vulcanica permite accesul)

- excursie la Chichigalpa pentru o degustare de rom Flor de Cana

- vizitarea Parcului National Masaya

- tur pe Insula Ometepe

- excursie la Vulcanul Mombacho

- vizitarea "oraselor albe" San Juan de Oriente si Catarina

- plimbare cu barca la Isletas

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 60 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pt. bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si CONDITIIle contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentul de calatorie, PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>